Apple voldoet op valreep toch niet aan ACM regel voor betaalsystemen – UPDATE

Toen Apple anderhalve week bekend maakte zich te gaan houden aan de eis van de ACM en Nederlandse datingapps de mogelijkheid ging bieden om alternatieve betaalsystemen aan te bieden, leek het probleem opgelost. De ACM was er enkele dagen later echter als de kippen bij om te roepen dat ze de door Apple geboden oplossing nader zouden gaan bekijken. Welnu, dat is inmiddels gebeurd en de ACM is tot de conclusie gekomen dat Apple’s oplossing niet ver genoeg gaat. En dus heeft de autoriteit besloten Apple een dwangsom op te leggen van 5 miljoen euro voor elke week dat de voorwaarden van de fabrikant voor alternatieve betaalsystemen nog niet voldoen aan de eis van de ACM. Die boete kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro. Op zich een schijntje voor de tech-gigant die in 2021 bijna 100 miljard aan nettowinst boekte.

Apple voldoet niet aan ACM-eis
In een verklaring stelt de ACM dat de voorgenomen wijzigingen voor het kunnen gebruiken van alternatieve betaalsystemen door Nederlandse datingapps onvoldoende zijn. Sterker nog, Apple biedt weliswaar op papier de mogelijkheid een ander betaalsysteem te gebruiken, maar in de praktijk is dat echter nog niet mogelijk, onder andere omdat Apple de betreffende voorwaarden nog niet heeft aangepast. Daarbij komt dat Apple de aanbieders van dating-apps verplicht een keuze te maken tussen het betaalsysteem van Apple of een ander betaalsysteem. De ACM-eis stelt echter dat aanbieders beide opties moeten kunnen aanbieden.

Met het opleggen van een dwangsom hoopt de ACM dat Apple zich op korte termijn alsnog conformeert aan de uitspraak van de autoriteit. De komende tien weken is Apple dus aan zet. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *